قرمز شدن درياچه اروميه و اختصاص ۹۰۰ ميليون دلار براي نجات آن




افزايش شوري درياچه اروميه فعاليت نوعي جلبك را افزايش داده است
همزمان، با بالا گرفتن اعتراض ها به "خشك شدن" درياچه اروميه دولت ايران از اختصاص ۹۰۰ ميليون دلار براي جلوگيري از اين موضوع خبر داد.


تلويزيون دولتي ايران به نقل از محمد جواد محمديزاده، رئيس سازمان حفاظت از محيط زيست اعلام كرده است كه ۹۵۰ ميليارد تومان (معادل ۹۰۰ ميليون دلار) براي انتقال آب رودخانه هاي ارس و كردستان به درياچه اروميه تخصيص داده شد.
به گفته مقام هاي دولتي، بيش از نيمي از مساحت اين درياچه كه افزون بر سه هزار كيلومتر مربع است، خشك و تبديل به شوره زار شده است.
اين در حالي است كه در روزهاي گذشته شهرهاي تبريز و اروميه صحنه برخورد نيروهاي دولتي با معترضان به "سوء مديريت مسوولان محلي" به عنوان يكي از عوامل اصلي خشك شدن درياچه اروميه بوده است.
از سوي ديگر در پي افزايش غلطت نمك در درياچه اروميه و افزايش فعاليت نوع خاصي از جلبك هاي آبزي، رنگ اين درياچه قرمز شد.
به گزارش خبرگزاري كار ايران، ايلنا، اين خبر به وسيله اداره كل محيط زيست آذربايجان غربي تاييد شده است.
اين خبرگزاري به نقل از دكتر اسماعيل كهرم، فعال زيست محيطي و استاد دانشگاه، علت تغيير رنگ درياچه اروميه را فعال شدن نوعي جلبك به خاطر مساعد شدن محيط به لحاظ شوري آب اعلام كرد.
اخيرا مجلس ايران دو فوريت طرح آبرساني به اين درياچه را رد كرد كه اين موضوع خشم هواداران محيط زيست و معترضان آذربايجاني را برانگيخت و موج تازه اي از اعتراضات را باعث شد.
خبرگزاري فارس از بازداشت ۶۰ نفر از معترضان در اروميه در روز شنبه خبر داده است.
بسياري از كارشناسان نسبت به عواقب از بين رفتن درياچه اروميه براي محيط زيست و كشاورزي استان‌هاي آذربايجان شرقي، غربي و حتي اردبيل هشدار داده اند.
اكبر اعلمي، نماينده پيشين مجلس ايران در گفت و گو با بي بي سي از درياچه اروميه به عنوان يكي از نواميس ملي ايرانيان و مردم آذربايجان نام برد.
آقاي اعلمي كه از نماينده اصلاح طلب تبريز در دوره هاي ششم و هفتم مجلس شوراي اسلامي است، گفت: "اگر تدابير مناسب به موقع اتخاد نشود، اين درياچه زيبا و خاطره برانگيز جاي خود را به كوير نمك مي دهد و نه تنها مردم منطقه كه مردم ساير نقاط ايران را ار پيامدهاي مخرب خود در امان نخواهد گذاشت."
آقاي اعلمي همچنين از برخورد "خشونت آميز" دولت با تجمع هاي "غيرسياسي و مسالمت آميز" شهروندان اروميه و تبريز به شدت انتقاد كرد.

درياچه سرخ رنگ

به گفته آقاي كهرم، درياچه اروميه زيستگاه ۱۴ گونه جلبك است كه هر كدام ازآنها در شوري ويژه، بهترين شرايط را براي رشد دارند.
آقاي كهرم به خبرگزاري ايلنا گفت: " جلبكي كه هم اكنون موجب قرمز شدن آب درياچه اروميه شده در شوري حدود ۴۰۰ ميلي گرم در ليتر نمك شروع به رشد مي‌كند و مواد ناشي از ترشح آن سمي است كه موجب مي‌شود باقي مانده آرتمياها نيز در درياچه اروميه از بين برود."
آرتميا از سخت پوستان ساكن آب شور است و درياچه اروميه يكي از برزگترين زيستگاه هاي اين جانور است.
آقاي كهرم با اشاره به مشكلات پيش آمده براي درياچه اروميه گفت: " با توجه به اين كه بيش از نصف درياچه اروميه از بين رفته ديگر درياچه‌اي نمانده كه اين جلبك‌ها به اكوسيستم آن لطمه بزند ".