دختر خوش صحبت؛ پسر بي‌حوصله


دليل اينكه دخترها بسيار راحت‌تر از پسرها درباره‌ي مشكلاتشان صحبت مي‌كنند چيست؟ دانشمندان آمريكايي اخيرا تحقيقي انجام داده‌ و توضيحي براي اين مساله يافته‌اند. اما آيا اين توضيح منطقي است؟


خيلي‌ها ممكن است اين صحنه را بشناسند: دختري مي‌خواهد با پارتنر (شريك زندگي‌اش) راجع به مشكلي صحبت كند. او قصد دارد كه همه چيز را ريز به ريز تعريف كند، اما آن پسر سكوت مي‌كند و تمايلي به صحبت كردن ندارد.

برطرف كردن يك پيش‌داوري قديمي

چند روانشناس آمريكايي كه در دانشگاه ميسوري شهر كلمبيا مشغول به كار هستند، اخيرا در تحقيقي كه بين ۲۰۰۰ كودك و نوجوان انجام داد‌ه‌اند، توضيحي براي اين مساله يافته‌اند. بر اساس نتايج اين تحقيق، آنها يك پيش‌داوري قديمي را از ميان برداشته‌اند. سالها بود كه محققان بر اين عقيده بودند كه بي تمايلي پسران براي يك صحبت طولاني به دليل آن است كه آنها دوست ندارند از خود ضعف نشان دهند يا اينكه مي‌ترسند شرايط‌‌شان خجالت‌آور شوند.
اما محققان در تحقيق جديد به اين نتيجه رسيده‌اند كه دلايل ديگري باعث اين امر هستند. نتيجه‌ي اصلي تحقيق آن است كه پسرها كلا صحبت‌هاي طولاني بر سر يك مشكل را عملي بيهوده مي‌دانند. آروانشناس آمريكايي نتايج تحقيق خود را در نشريه‌ي علمي „Child Development“ منتشر كرده‌اند.

تحقيق بين كودكان و نوجوانان ۸ تا ۱۶ ساله

روانشناسان تحقيقي چهار مرحله‌اي بين كودكان و نوجوانان ۸ تا ۱۶ ساله انجام دادند. آنها از نوجوانان خواستند كه انتظارات مثبت و منفي خود را از يك صحبت طولاني نام ببرند.

نتيجه‌ي تحقيق آن بود كه در رابطه با انتظارات مثبت، اميد دخترها نسبت به سازنده بودن مكالمه‌اي طولاني چشمگيرتر و بارزتر از پسران بوده است. در رابطه با انتظارات منفي در دو مورد نظرات پسرها با دخترها فرق مي‌كرد. پسرها ذكر كردند كه هنگام صحبت كردن درباره‌ي احساساتشان، حس عجيبي پيدا مي‌كنند. افزون بر اين آنها چنين صحبت‌هايي را هدر دادن وقت مي‌دانند.

بر اساس نتيجه‌ي اين تحقيق تفكر عمومي‌ كه پسرها صحبت نمي‌كنند زيرا از واكنش ديگران مي‌ترسند ديگر از ميان برداشته مي‌شود.

احساس عجيب‌ و ‌غريب پسرها

حس عجيبي كه پسرها در مورد مكالمات طولاني ذكر كرده‌اند باعث مي‌شود كه دانشمندان در مورد نتايج اين تحقيقات شك كنند. روانشناسان در رابطه با پرسش‌نامه‌هايي كه به كار برده‌اند با يك مشكل مواجه هستند. انسانها معمولا تمايل به دادن جواب‌هايي دارند كه در جامعه مطلوب به شمار مي‌‌روند. به اين معنا كه اگر ليستي از اميد و ناراحتي درباره‌ي مكالمات طولاني در مقابل يك نوجوان قرار گيرد، او به احتمال زياد مي‌گويد كه چنين مكالمه‌هايي وقت را هدر مي‌دهند، زيرا اين جواب مطلوب‌تر از اين است كه بگويد از يك مكالمه مي‌ترسد.

نقش والدين در از بين بردن كليشه‌ها

اما با وجود مشكل جمع‌آوري داده‌ها، دانشمندان تاكيد مي‌كنند كه پسرها دركل بيشتر تمايل به سكوت دارند تا دخترها. محققان افزون بر اين اعلام كردند كه پدرها و مادرها در زمينه‌ي از بين بردن چنين كليشه‌هايي مي‌توانند فعاليت كنند. آنها مي‌توانند به پسرها در سنين پايين بياموزند كه مكالمات طولاني مي‌توانند به راه‌حل نيز بيانجامند و به همين دليل تنها هدر كردن وقت نيستند. در عين حال آنها مي‌توانند به دختران خود نيز توضيح دهند كه بحث كردن طولاني در مورد جزئيات همه‌ي مسائل، تنها راه حل از بين بردند مشكلات نيست.