بهترين راه نجات زمين از گازهاي گلخانه اي


   
محققان بر اين باورند كه درختان مصنوعي بهترين راه نجات زمين، مقابله با گرماي جهاني و كاهش اثرات گلخانه اي دي اكسيد كربن اتمسفر هستند و به همين علت در تلاشند تا دولتها و شركتها را براي سرمايه گذاري در اين بخش تشويق كنند. درصورتيكه تنفس درختان براي تصفيه سياره زمين كافي نباشد انسان با ساخت جنگلهاي مصنوعي و با الهام از مكانيكي كه گياهان از طريق آن دي اكسيد كربن را جذب مي كنند دست به كار مي شود.

نخستين بار در سال 2009 گروهي از دانشمندان انگليسي با هدف ارائه راه حلي براي كاهش دي اكسيد كربن اتمسفر نوعي درخت مصنوعي را ابداع كردند. درختان مصنوعي كه از نظر ظاهري تفاوت چنداني با پانلهاي خورشيدي ندارند براي جذب دي اكسيد كربن از هوا از يك واكنش شيميايي بهره مي گيرند. به طوريكه اگر يك درخت بلوط در طول يكسال بتواند يك تن گاز گلخانه اي را جذب كند يك درخت مصنوعي قادر است در طول يكروز به اين هدف برسد.

به گفته انجمن مهندسان انگليس، درختان مصنوعي بهترين راه براي مبارزه با تغييرات آب و هوايي هستند. در اطلاعيه كه اين انجمن متشكل از 35 هزار متخصص منتشر كرده آمده است: "دولتها و شركتها بايد بر روي تامين بودجه اين فناوري تمركز كنند تا اين درختان به سرعت توسعه يابند و بتوانند به نتايج رضايتبخشي در مقياس وسيع دست يابند."


در حال حاضر محققان دانشگاه كلمبيا و شركت "تحقيقات جهاني فناوريها" در توكسان آريزونا بر روي اين درختان تحقيق مي كنند. "كلاس لكنر"، پژوهشگر دانشگاه كلمبيا در 24 اكتبر به مناسبت "هفته ربايش هوا" و با هدف جذب سرمايه گذار عملكرد اين درختان را در لندن به معرض ديد مي گذارد.

گزارش فني انجمن مهندسان انگليس نشان مي دهد كه درختان مصنوعي به سادگي قابل ساخت هستند و مي توانند در هر مكاني براي مثال در حاشيه جاده ها و بزرگراهها و يا در مزارع توربينهاي بادي نصب شوند.

اين درختان، پانلهاي در ابعاد مختلف از 1 تا 10 متر مربع بوده و محتوي هيدروكسي سديم هستند. زماني كه اين ماده در تماس با دي اكسيد كربن قرار مي گيرد يك واكنش شيميايي را بر مي انگيزد كه در آن، گاز گلخانه اي حذف و كربنات سديم توليد مي شود. مهمترين مشكل باقيمانده، از بين بردن محصولات اين واكنش و همچنين هزينه توليد اين درختان است.

به اعتقاد انجمن مهندسان انگليس هزينه هر درخت مي تواند به 20 هزار دلار برسد. هرچند با توجه به اينكه هر درخت مصنوعي مي تواند در طول يكسال 8.7 ميليارد تن دي اكسيد كربن را جذب كند بنابراين به نظر نمي رسد اين هزينه چندان بالا باشد. برپايه نتايج تحقيقاتي كه محققان دانشگاه كلورادو انجام داده اند تنها براي حذف دي اكسيد كربن منتشر شده از خودروهاي آمريكايي كه 6 درصد از تمام انتشار دي اكسيد كربن را در اين كشور به خود اختصاص داده اند نياز است كه 48 ميليارد دلار براي ساخت جنگلهاي مصنوعي هزينه كرد.


براساس گزارش نشنال جغرافي، دي اكسيد كربن يكي از گازهايي است كه بيشترين اثر گلخانه اي و بنابراين گرماي جهاني را ايجاد مي كند. سطح اين گاز در اتمسفر از انقلاب صنعتي تاكنون به طور مداوم رو به افزايش است.


در قرن 18 اين ماده از سوختهاي فسيلي توليد مي شد و تمركز آن در اتمسفر برابر با 280 قسمت بر ميليون بود. امروز اين رقم به 400 قسمت بر ميليون رسيده است. برپايه محاسبات وزارت انرژي آمريكا 8.7 ميليارد تن دي اكسيد كربن امروز تا سال 2030 به 12 ميليارد تن خواهد رسيد.