چرا آيت‌الله‌ خامنه‌اي از انتخابات نگران است





آيت‌الله خامنه‌اي، رهبر جمهوري اسلامي، نسبت به تبديل شدن انتخابات آينده مجلس به يك چالش ضد امنيتي هشدار داده است.

اما آيت‌الله خامنه‌اي چرا از اين موضوع نگران است، مخاطب اين سخنان او كيست و اين سخنان رهبر جمهوري اسلامي چقدر بر كنترل و مديريت اختلافات درون حاكميتي در ايران موثر خواهد بود؟

اينها سوالاتي است كه علي كشتگر فعال و تحليلگر سياسي در پاريس به آن پاسخ مي‌دهد.

علي كشتگر: نگراني ايشان در اين است كه مردم اين بار در انتخابات شركت نمي‌كنند تا تكليف شوراي نگهبان و تكليف انتخابات سال ۸۸ كه در آن سرقت بزرگ آراء مردم رخ داد، معلوم و مشخص شود.

حتي آقاي خاتمي هم به طور علني براي شركت در انتخابات شرط گذاشته است. يعني حتي اصلاح طلبان كه معمولا در هر شرايطي علاقه داشتند كه در انتخابات شركت كنند، هم اين بار به سمت تحريم گام برداشته‌اند.

به نظر مي‌آيد كه در جامعه ايران با توجه به انتخابات پيش از اين، اكثريت قاطع مردم تصميم به تحريم انتخابات گرفته‌اند.

اما فقط اين تحريم نيست كه آقاي خامنه‌اي را نگران مي‌كند، نكته مهم‌تر اين است كه ممكن است اين تحريم، يك تحريم فعال باشد. با توجه به اعتراضات عظيمي كه مردم نسبت به حاكميت دارند و فضاي جامعه هم همچنان اعتراضي است، با توجه به آنچه كه در منطقه مي‌گذرد و چه بسا تا زمان برگزاري انتخابات، بازوهاي منطقه‌اي حكومت جمهوري اسلامي، يعني سوريه و حزب الله هم تكليفشان معلوم شده باشد.

وضع به شدت براي آقاي خامنه‌اي نگران‌كننده و ترساننده است و اين امكان وجود دارد كه در زمان انتخابات پيش رو باز هم جنبش آزادي خواهي مردم ايران از سر گرفته شود.

آقاي كشتگر، مخاطب آقاي خامنه‌اي در اين صحبت‌ها چه كساني بوده‌اند؟ اصولگرا‌ها؟ اصلاح طلب‌ها؟ مردم؟ اپوزيسيون؟ يا حتي كشورهاي خارجي مخالف جمهوري اسلامي؟

به نظر من مردم كه ديگر براي حرف‌هاي آقاي خامنه‌اي چندان اعتباري قائل نيستند.
مخاطب آقاي خامنه‌اي نيروهاي امنيتي و نظامي جمهوري اسلامي هستند كه به آن‌ها هشدار مي‌دهد كه خودشان را براي اعتراضاتي كه در حين انتخابات در پيش است، آماده كنند.

و اينكه ممكن است كه جامعه دچار يك غليان و طغيان تازه شود و به همين دليل هم آقاي خامنه‌اي از اين اوضاع نگران است.

مخاطبان ديگر هم، نيروهاي اصولگرا هستند كه‌‌ همان طور كه مي‌دانيد اينها در حال حاضر به پنج بلوك تقسيم شده‌اند.

بلوك جامعه روحانيت مبارز، كه آقاي مهدوي كني در راس آن قرار دارد، بلوك جبهه پايداري مربوط به آقاي مصباح يزدي، كه اين دو حاضر نيستند يك ليست واحد براي انتخابات ارائه كنند.

بلوك آقاي احمدي‌نژاد و مشايي و طرفداران آنها هم از يك سو و از سوي ديگر آقاي لاريجاني و مطهري در مجلس و قاليباف و رضايي از سوي ديگر، و چه بسا در حال حاضر قانون‌هاي ديگري از قدرت در درون جمهوري اسلامي شكل گرفته باشد كه هنوز ما از آن مطلع نباشيم.

چقدر اين اظهارات آيت الله خامنه‌اي براي مديريت اختلافات بين اصولگرا‌ها و نيروهاي درون حاكميت موثر است؟

صحبت‌هاي آقاي خامنه‌اي هيچ تاثيري ندارد. براي اينكه خود آقاي خامنه‌اي در برهه‌اي از زمان و در انتخابات رياست جمهوري آمد و طرف بخشي از اصولگرا‌ها را گرفت.

به نظر من روند طبيعي جامعه به اين سمت است كه اوضاع هر چه وخيم‌تر شود و سخنان آقاي خامنه‌اي به اعتقاد من هيچ تاثيري نمي‌گذارد، چون يك رقابت ايجاد شده است كه حتي بعد از دوران حيات آقاي خامنه‌اي در درون نيروهاي اصولگرا ادامه خواهد داشت.