ساکت ترین اتاق جهان


در دنیای به این شلوغی، در شهرهایی که زندگی در آنها به مانند انجام یک دوی سرعت همیشگی می‌ماند و در خانه‌هایی که صدای موبایل، تلویزیون، پخش‌کننده‌های چندرسانه‌ای و صداهای خارجی هیچ توقفی ندارند، پیدا کردن جایی که واقعا ساکت باشد، غیرممکن به نظر می‌رسد. اصلا خیلی از ماها هرگز سکوت کامل را تجربه نکرده‌ایم!

ولی در مینه‌سوتا، اتاقی در یکی از آزمایشگاه‌های شرکت اُرفیلد وجود دارد که واقعا می‌توان در آن سکوت واقعی را تجربه کرد. سکوت این اتاق یک لاف نیست، چون کارشناسان کتاب رکوردهای گینس هم به ساکت بودن آنجا اذعان کرده‌اند و نام این اتاق را ثبت و گواهینامه‌اش را صادر کرده‌اند!
 
اما ساخت این اتاق چگونه ممکن شده است؟ 

برای ساختن این محفظه ضد صدا، شرکت یادشده سه اتاق تو در تو ساخته است. داخلی‌ترین اتاق که همان اتاق ساکت باشد، یک محفظه شش وجهی است که در درون یک اتاق پنج وجهی، با کمک ریسمان‌هایی معلق است. هر دوی این اتاق‌های دیواره‌ای دو لایه فلزی دارند و توسط شرکت Eckel ساخته شده اند. اتاق پنج و شش وجهی در درون اتاق بزرگ‌تری با دیواره‌های قطور قرار دارند. در درون اتاق شش وجهی ساکت، گوه‌های فایبرگلاس آکوستیکی قرار داده شده‌اند که از بازتاب صدا جلوگیری می‌کنند.

در ۲۱ ژانویه سال ۲۰۰۴، مهندسان، شدت صدای این اتاق را اندازه گرفتند و به عدد شگفت‌آور منفی ۹٫۴ دسی‌بل رسیدند!

(همین جا برای اینکه به سؤال احتمالی شما جواب بدهم، باید بگویم که، بله! شدت صدای یک محل ممکنه که منفی دسی‌بل هم باشد. چون واحد دسی‌بل اصولا لگاریتم نسبت صدای یک محل به صدای یک محل مرجع است. بنابراین صفر دسی‌بل اصلا به معنای عدم وجود صدا نیست.)

حالا تصور کنید که در چنین اتاقی قرار بگیرید، ظرف چند لحظه می‌توانید صداهای درون بدنتان را بشنوید: صدای قلبتان، صدای گردش خون در رگ‌هایتان، صدای روده‌ها و …

در چنین اتاقی، خبری از بازتاب صدا نیست. شاید فکر کنید عجب محل دنجی! ولی واقعیت این است که تحمل این سکوت هم برای مدت زیاد ممکن نیست.

البته شرکت ارفیلد، سوای داشتن این افتخار، یکی از شرکت‌های پیشگام در زمینه مطالعات صوتی هم به شمار می‌رود. آنها صدای محصولات صنعتی مختلف از موتورسیکلت گرفته تا ماشین‌های ظرفشویی و دریچه‌های مصنوعی قلب را مورد بررسی قرار می‌دهند. این شرکت در زمینه معماری دینامیک صدا که منجر به ایجاد محیط کاری بهتر و رضایت شغلی بیشتر می‌شود هم کار کرده است. در این شیوه در محیط کار نورپردازی و صدارسانی و درجه حرارت متغیر اعمال می‌شود.

شهرت دیگر شرکت ارفیلد، خرید استودیوی ضبط صدای باب دیلان به نام «ساند ۸۰» است، در همین استودیو بود که نخستین آلبوم چند قطعه‌ای دیجیتال ضبط شد، نام این آلبوم Blood On the Tracks بود.