مخالفت آذربايجان با انتقال آب ارس به درياچه اروميه




در شرايطي كه مقام‌هاي جمهوري اسلامي نهايي شدن طرح انتقال آب ارس به درياچه اروميه را اعلام كرده‌اند يك مقام دولت جمهوري آذربايجان از مخالفت كشورش با اين پروژه خبر داده است.
براساس گزارش ايسنا حسينقلي باقراف، وزير محيط زيست و منابع طبيعي جمهوري آذربايجان، گفته است كه ايران براي انتقال آب از رود ارس به درياچه ارميه بايد در ابتدا رضايت آذربايجان را جلب كند.

اين در شرايطي است كه طبق توافق ميان دو كشور در صورت بروز خشكسالي، ايران و آذربايجان امكان استفاده از ذخاير آبي رود ارس را خواهند داشت.
طرح انتقال آب رود ارس به درياچه اروميه درپي اعتراض‌هاي گسترده فعالان محيط زيست به خشك شدن تدريجي اين درياچه آب شور در دولت و مجلس مطرح شده است.
احمد عليرضا بيگي، استاندار آذربايجان شرقي، گفته است كه طرح مطالعاتي انتقال آب رودخانه ارس به درياچه اورميه در دومين سفر استاني هيئت دولت تصويب شده است.

به گفته او سال گذشته 700 ميليارد ريال و امسال 840 ميليارد ريال به اين طرح اختصاص يافته و در صورت پرداخت به موقع منابع مالي مورد نياز، اين طرح مدت سه سال تكميل خواهد شد.
هم‌زمان محمدرضا رحيمي، معاون اول رئيس‌جمهور، گفته است كه ايران بخش «حق‌آب» از رود ارس را به دشت‌هاي كشاورزي استان‌هاي آذربايجان غربي و شرقي انتقال مي‌دهد و مازاد آن را دست‌كم در شش ماه از سال به درياچه اروميه انتقال خواهد داد.
در واكنش به اين اظهارات وزير محيط زيست و منابع طبيعي جمهوري آذربايجان گفته است كه براساس قرارداد دوجانيه ميان ايران و آذربايجان، ميزان حق استفاده طرفين از آب ارس براي كشاورزي و مسائل ديگر مشخص است.

براساس پروتكل همكاري آذربايجان و ايران در زمينه استفاده مشترك از انرژي سد آبي ارس مقرر شده دو كشور از انرژي برقي و منابع آبي سد ارس به‌طور مشترك استفاده كنند. بر اساس موافقت دوجانبه، در صورت بروز خشكسالي هر دو كشور امكان استفاده از ذخاير آبي رود ارس را خواهند داشت.
براساس طرح مطالعاتي انتقال آب ارس به درياچه اروميه قرار بود مناقصه‌اي برگزار شود و سرمايه‌گذار برنده نسبت به سرمايه‌گذاري در اين پروژه اقدام كند. هنوز اجراي اين مناقصه گزارش نشده است.
به گفته استاندار آذربايجان شرقي حجم آب انتقالي از رود ارس به درياچه اروميه 600 ميليون مترمكعب در نظر گرفته شده است.